Czy warto postawić na mokrą karmę dla psa?

Teraz każdy hodowca psów ma wybór sposobu karmienia swojego czworonożnego przyjaciela. Może to być specjalnie przygotowana żywność naturalna, sucha lub konserwowa (mokra).

Cechy karmy mokrej

Konserwy wyglądają bardzo podobnie do konserw mięsnych i innych podobnych produktów w puszkach, ale różnią się składem nie tylko w zależności od gustów (wołowina, kurczak, ryby itp.), ale także przeznaczeniem dla określonych grup wiekowych i ras. Mokre karmy mają zarówno zalety, jak i wady. Zalety konserw:

• Smak i zapach dobrej karmy w puszkach jest bardzo popularny wśród psów.

• Miękkie mięso wraz z rosołem lub galaretką jest lekkostrawne.

• Nie musisz tracić czasu na gotowanie.

• Łatwo jest znaleźć jedzenie, które nie obciąży twojego domowego budżetu.

• Karma została już podzielony na porcje.

• Może być używana w podróży.

• Po jedzeniu, w przeciwieństwie do karmy suchej, pies nie jest tak spragniony.

• Ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych przy takiej diecie jest znacznie niższe.

Wady karmienia psa konserwami:

• Pies szybko przyzwyczaja się do tego rodzaju pokarmu, w razie potrzeby bardzo trudno będzie go namówić na suchą lub naturalną karmę.

• Otwartych paczek nie można przechowywać przez długi czas - nie będziesz w stanie zaoszczędzić, kupując duże puszki.

• Konserwy przyczepiają się do ścianek miski, a bakterie szybko namnażają się w resztkach.

• Aktywne psy mogą połknąć porcję zbyt szybko, nie mając czasu na przeżuwanie i zdobywanie wystarczającej ilości.

• Mokra karma, w przeciwieństwie do suchej karmy, nie myje zębów, więc z czasem może na nich tworzyć się kamień nazębny.

Klasy karmy w puszkach dla psów

Podobnie jak większość innych karm dla zwierząt, karmy dla psów w puszkach są podzielone na kilka klas na podstawie jakości. Jakość odnosi się do składu i jakości produktów, z których wykonana jest pasza. Tak więc całą karmę można podzielić na następujące klasy:

• Standardowa

• klasa średnia,

• premium,

• super premium.

Im wyższa klasa konserw, tym wyższej jakości (wyselekcjonowane) składniki wchodzą w ich skład i tym w większym stopniu zawierają naturalne mięso. Najlepiej kupić karmę super premium dla psa, ponieważ powstaje z tych samych produktów, które trafiają do żywności dla ludzi, ale jest dość droga i nie każdy może sobie pozwolić na jej ciągły zakup. „Niezbędne minimum” to konserwy klasy średniej. Najlepiej unikać najtańszych produktów - powstają z mięsa niewiadomego pochodzenia, zawierają bardzo dużą ilość podrobów i rozmaitych dodatków ziołowych, a żeby przyciągnąć uwagę psa, wszystko to doprawione aromatami i wzmacniaczami smaku. W związku z tym taka kompozycja przynosi bardzo niewielkie korzyści, jeśli chodzi o zdrowie psa.

Osobno warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden podział - według celu. Konserwy mogą być:

• lecznicze - niezbędne przy problemach z trawieniem lub innych ograniczeniach związanych z jedzeniem,

• pyszne - zawierają dużą ilość mięsa lub powstają z nietypowych gatunków,

• codzienne - zwykłe konserwy.

Czy należy cały czas karmić psa karmą w puszkach?

Dochodzimy więc do odpowiedzi na główne pytanie. I tak rzeczywiście, warto używać karmy w puszkach jako głównego pożywienia, ponieważ są one dość pożywne i zawierają wszystkie niezbędne składniki, aby utrzymać ciało zwierzęcia w dobrej kondycji. Oczywiście wszystko to dotyczy wyłącznie wysokiej jakości odmian pasz klasy średniej i wyższej. Osobno należy zauważyć, że pasze dla smakoszy i lecznicze, bez względu na to, jak są naturalne, nie mogą być używane jako główna pasza. Nie są do tego przeznaczone, więc brakuje im szeregu ważnych dodatków. Zaleca się również uzupełnienie diety składającej się wyłącznie z mokrej karmy specjalnymi chrupiącymi przysmakami, którymi można oczyścić zęby zwierzaka z płytki nazębnej i zapobiec tworzeniu się kamienia.

Autor